top of page

Hur startar en sväng?


Åkaren kantar skidorna relativt mycket och tidigt i svängen. Ett sätt att börja svängen, men definitivt inte det enda sättet.

Det finns många bra sätt att starta en sväng på. Hur du startar beror på en mängd olika faktorer. Vad har du för målsättning med hela åket? Hur brant är det? Hur stor sväng åker du? Hur mycket utrymme har du? Hur mycket fart önskar du? Vilka skidor har du? Hur duktig skidåkare är du? Vad åker du på för underlig, terräng? Det finns inte bara ett givet svar.


Ett sätt att starta svängen på om du är ute efter att få lugn, kraftbesparande skidåkning som gör att du orkar åka långa åk och åka hela dagen är att vara noga med att inte ha för bråttom i början på svängen. Ibland är det viktigt att kanta skidorna tidigt och mycket i början på svängen men ibland är det faktiskt smartare att göra precis tvärtom, dvs vara återhållsam med kantningen (Även om du alltid behöver kanta skidorna något för att de ska svänga). Jag förespråkar många gånger att låta skidorna vara lite "passiva" i början av svängen, vara försiktig med kantningen och egentligen bara låta spetsarna falla ned i backen av sig själva med hjälp av tyngdkraften. Det skapar en skida som inte sladdar överdrivet mycket och det gör att det blir ett lugn i början på svängen som gynnar balansen. Detta kräver i vissa fall lite tålamod eftersom många skidåkare lockas att vara lite ivriga och överdrivet hjälpa skidorna in i svängen med vridande muskelkraft. För mycket vridning i början av svängen gör att skidorna startar aningen för mycket på tvären och det stör skidornas lugna gång i snön.


Inledningen av svängen är oerhört viktig. Oavsett vilken teknik du väljer i början av svängen så kommer det att avgöra hur du lyckas med resten av svängen. Lär dig att vara noga när du startar svängen. Fundera, hur gör du i början av svängen. Gör du alltid likadant eller varierar du dig beroende på situation? Tänker du på svängens inledning eller låter du det bara hända? Känn efter nästa gång du åker skidor.


Lycka till med skidåkningen!
529 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page