top of page

Promenad Juldagen

Uppdaterat: 26 dec. 2021

Det blå kvällsljuset i Åre


En promenad i Åre på juldagen 2021. Solen har precis gått ned och samhället färgas av den vackra blå himlen och alla de varma ljus från butiker, gatljus och inte minst alla stämningsfulla julbelysningar. Det är både ett lugn och en hektisk stämning på gator och torg. En härlig blandning av vinterns mörker, kylan och alla förväntansfulla människor på julferie. Med kameran i högsta hugg vandrar jag runt och känner av stämningen, tittar på folklivet och funderar på utvecklingen av Åre.
Solen har precis gått ned och klockan är knappt middagstid ännu. Byn färgas av en härlig blandning av den naturligt kalla blå färgen på himlen och den dovt varma och gula färgen från alla lampor. Det blir ett spännande möte mellan de två ytterligheterna.

Titt som tätt får jag frågan om inte Åre var bättre förr. Var det inte mysigare att bo i fjällbyn Åre på 80 eller 90-talet, undrar många. Njaaa, jag vet inte direkt. Jag skulle väl inte spontant säga att Åre var så oerhört mycket bättre förr. Visst fanns det saker som var enklare och mer familjära förr men jag har följt Åres utveckling i vuxen ålder sedan 70-talet med bland annat Kabinbanans tillkomst och på det stora hela kan jag inte påstå att jag skulle vilja ha tillbaka det Åre som jag kommer ihåg från den tiden. Jag tycker nog Åre har många fördelar som det är nu men det ska bli intressant att se hur utvecklingen fortlöper.
De två livsnerverna, tåget och skidåkningen, har gått hand i hand sedan 1882 och utgör fortfarande en makalöst viktig symbios för livet i Västra Jämtland.
Jag har vandrar genom Åre by många gånger och fotat alla årstider och väderslag. Det dyker alltid upp nåt nytt och intressant att rikta kameran emot. Det är kanske lite konstigt att jag aldrig ledsnar på att se den här byn, som nu för tiden mer liknar en stad, och att jag fortfarande fascineras av att fotografera byns alla vinklar och vrår.


2009 gjorde jag också en vandring genom Åre på juldagen. Faktiskt exakt samma tid på dygnet som idag och då såg bilderna ut enligt nedan. Några motiv är lika idag som då men vissa har ändrat karaktär över åren. Jag tror inte det här är sista byfotograferingen jag gör. Jag återkommer säkert med fler bilder med något annat ljus, annan årstid och andra vinklar någon annan gång. Vi ses igen!

Text & Foto: Ola Rockberg, www.olarockberg.se

999 visningar1 kommentar

Senaste inlägg

Visa alla

1 Comment


Camilla Brown
Camilla Brown
Dec 25, 2021

Fina bilder!

Like
bottom of page