top of page

Puckel-SM Duved


Två SM-tävlingar i Åre samma helg. I gästrappet i Åre höll de alpina åkarna till med allt från slalom till fartgrenar. I Duved körde puckelåkarna sina tävlingar. Alla fick den snön de ville ha. De alpina åkarna fick sitt hårda underlag som passar den verksamheten och i Duved kördes puckeltävlingarna i mer passande mjuk vårsnö. En fantastisk skidhelg.

Fint väder och skickliga åkare när söndagens parallelltävlingar gick av stapeln i Duved. Tyvärr får ju inte publiken närvara när det är Corona. Åkare, funktionärer och press var de enda som officiellt var på plats. Dock hade ganska många av dagens skidande besökare i Duved ställt sig på behörigt avstånd för att bevittna tävlingarna. Publiken drog efter andan när finalåken startade. Det bjöds på ett färgsprakande fyrverkeri med höga hopp och full fart bland pucklarna. De närvarande i publiken hissnade när de skickliga åkarna utjämnade pucklarna i högsta möjliga fart. "Det ser ut som symaskinsnålar på högsta hastighet" - kommenterades det imponerat bland åskådarna!


"Det ser ut som symaskinsnålar på högsta hastighet"
Spektakulära puckeltävlingar med bästa möjliga inramning. Eftersom det bara är eliten som tillåts tävla kunde de yngre klasserna inte köra sina tävlingar. Lite trist. Det brukar vara roligt att se både tjejer och killar i alla möjliga åldrar tampas i samma pucklar. Å andra sidan visade elitåkarna upp många fina åk och det var intressant att se hur de pushade varandra i de prestigefyllda parallellåken. Det blir en liten extra krydda och nerv när åkarna skuldra vid skuldra ger sig ut och ska tampas om att snabbast ta sig ned samtidigt som de ska visa upp svåra hopp och en bra skidteknik för domarna. Till svensk mästare damer korades Moa Gustafsson, Värmdö Freestyle Mogul Team och Ludvig Fjällström, Åre vann herrarnas tävling.


Vad vore väl svensk idrott utan alla frivilliga funktionärers fantastiska insatser. Det är många nära och kära som ställer upp och hjälper till med alla möjliga sysslor. Mammor och pappor skottar snö, flyttar nät, hackar landningar, fixar ljud och musik, bjuder på godis och ser till att allt flyter på smärtfritt. Det är roligt att se entusiasmen bland alla inblandande. Just puckelpist är ju en ganska liten idrott och har begränsat med finansiella resurser så många föräldrar växer automatiskt in i funktionärs- och tränarroller i och med att de behövs för att verksamheten ska kunna fortleva. Det är en mycket familjär och avslappnad stämning kring alla puckeltävlingar jag varit på, och de börjar bli rätt många vid det här laget. Oavsett om det är på nationell eller internationell nivå hejar alla glatt på varandra och hjälps åt för att de aktiva ska kunna ägna sig åt det de gillar så mycket - att åka skidor!


Text & Foto: Ola Rockberg, Private Ski Instructor

www.privateskiinstructor.se

307 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Σχόλια


bottom of page